Tekstgrootte
Kan lettergrootte niet verkleinen
Zet lettergrootte op groot
Sitemap
Bevolkingsonderzoek Noord Groningen, Friesland en Drenthe

Voor het eerst borstfoto’s, hoe gaat dat?

Als u voor de eerste keer deelneemt aan het bevolkingsonderzoek borstkanker, kan dat soms best spannend zijn. Het kan dan helpen als u ongeveer weet wat u te wachten staat. Hieronder leest u wat er gebeurt tijdens het onderzoek. We vinden het belangrijk dat u goed weet wat u kunt verwachten en dat het onderzoek voor u zo prettig mogelijk verloopt.

Het maken van borstfoto’s
Als u meedoet aan het bevolkingsonderzoek worden er röntgenfoto’s van uw borsten gemaakt. We maken twee foto’s van elke borst. Soms zijn er meer foto’s nodig. We drukken uw borst enkele seconden samen tussen twee platen. De plaat die op uw borst drukt, gaat daarna automatisch omhoog.

De juiste houding
Het is belangrijk dat de hele borst goed in beeld komt. Het plaatsen van de borst is precisiewerk. Onze laborant brengt u in de goede houding. Daarvoor is het nodig dat de laborant dicht tegen u aan staat en u aanraakt.

Goed ontspannen
Voor een goede kwaliteit van de röntgenfoto’s is het nodig om met de plaat een bepaalde hoeveelheid druk uit te oefenen op uw borst. Door de druk wordt het borstweefsel iets uiteen gedrukt. Hierdoor wordt het weefsel goed zichtbaar. De druk is niet schadelijk voor uw borsten. Het is belangrijk om goed te ontspannen tijdens het onderzoek. De laborant helpt u hierbij.

Beleving
Ongeveer de helft van de vrouwen ervaart geen ongemak bij het onderzoek. Voor anderen kan het maken van een mammografie onaangenaam, gevoelig of pijnlijk zijn. Dat hangt onder andere af van de structuur en de gevoeligheid van de borsten. De grootte van de borsten heeft geen invloed hierop. Doet het teveel pijn? Geef dit aan bij de laborant. Het kan voorkomen dat uw borsten na het onderzoek nog wat gevoelig zijn. Soms is de huid nog wat rood. Meestal is dit na een dag weer over.