Tekstgrootte
Kan lettergrootte niet verkleinen
Zet lettergrootte op groot
Sitemap
Bevolkingsonderzoek Noord Groningen, Friesland en Drenthe

Veelgestelde vragen

Het bevolkingsonderzoek darmkanker roept soms vragen op. Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen.

Voor wie is het bevolkingsonderzoek darmkanker?
Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. U hoeft geen klachten te hebben om mee te doen.

Wanneer ontvang ik een uitnodiging?

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is in 2014 van start gegaan en wordt gefaseerd ingevoerd. Hiervoor is een uitnodigingsschema opgesteld. In dit schema kunt u zien wanneer uw geboortejaar de eerste uitnodiging ontvangt voor het bevolkingsonderzoek. In de praktijk kan van dit schema worden afgeweken.

Het aantal deelnemers aan het bevolkingsonderzoek is groter dan verwacht. Deelnemers waarbij bloed in de ontlasting is gevonden, moeten op korte termijn in een ziekenhuis terecht kunnen voor vervolgonderzoek (intakegesprek en coloscopie). In de meeste gebieden van Nederland levert dit geen problemen op. Een aantal regio's heeft, op korte termijn, onvoldoende aanbod voor vervolgonderzoek. Deze tekorten worden steeds kleiner. Toch zal nog een beperkt aantal mensen iets later worden uitgenodigd. U zult zo snel mogelijk alsnog een uitnodigingsbrief met ontlastingstest van ons ontvangen.

In 2019 zal iedereen tussen 55 en 75 jaar minimaal één keer een uitnodiging hebben ontvangen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.

Waarom worden mensen vanaf 55 jaar uitgenodigd?
De meeste mensen die darmkanker hebben zijn 55 jaar of ouder. Daarom is het bevolkingsonderzoek alleen voor mannen en vrouwen vanaf 55 jaar.

Waarom worden mensen tot hun 75e uitgenodigd?
Als mensen op hun 75e voor het laatst hebben meegedaan aan het bevolkingsonderzoek is de kans klein dat zich binnen 10 jaar darmkanker ontwikkelt. Poliepen, het voorstadium van darmkanker, groeien namelijk heel langzaam.

Hoe gaat het bevolkingsonderzoek darmkanker?
U krijgt een uitnodiging via de post. Bij de uitnodiging zit een buisje. Met dit buisje verzamelt u een klein beetje ontlasting. Dit stuurt u op naar een laboratorium. Klik hier voor het filmpje ‘Gebruiksaanwijzing ontlastingstest bevolkingsonderzoek darmkanker’.

Hoe wordt de test beoordeeld?
Laboranten kijken of er bloed in de ontlasting zit.

Hoe krijg ik de uitslag?
U ontvangt de uitslag binnen enkele weken per brief.

Wat gebeurt er als er bloed in de ontlasting is gevonden?
U ontvangt een brief met de uitslag en een uitnodiging voor een intakegesprek voor vervolgonderzoek. U kunt de uitslag en het vervolgonderzoek bespreken met uw huisarts.

Krijgt mijn huisarts bericht van mijn uitslag?
U bent als u meedoet aan het bevolkingsonderzoek de aanvrager van de test, dus u krijgt van ons de uitslag.

Op uw verzoek sturen wij uw huisarts bericht wanneer uw uitslag ongunstig is. U moet perdeelnameronde bij ons aangeven dat u wilt dat uw huisarts geïnformeerd wordt bij een ongunstige uitslag. U kunt dit aangeven via Mijn Bevolkingsonderzoek of via onze informatielijn.

Heeft u uw huisartsgegevens doorgegeven via het antwoordformulier?
Tot 14 december 2017 werd met de ontlastingstest een antwoordformulier meegezonden. Deelnemers vulden hierop de huisartsgegevens in, zodat wij de huisarts konden berichten bij een ongunstige uitslag. Het antwoordformulier is vervallen, ingezonden formulieren worden niet meer ingelezen.

Heeft u met uw ontlastingstest een antwoordformulier ingezonden met daarop uw huisartsgegevens? Uw huisarts ontvangt geen bericht als uw uitslag ongunstig is. Wilt u dat wij uw huisarts (alsnog) informeren? Neem dan contact op met onze informatielijn.

Meer informatie
Staat uw vraag er niet tussen? U vindt meer informatie op de website van het RIVM.