Tekstgrootte
Kan lettergrootte niet verkleinen
Zet lettergrootte op groot
Sitemap
Bevolkingsonderzoek Noord Groningen, Friesland en Drenthe

Bevolkingsonderzoek in gemeente Waadhoeke

Algemeen geplaatst op dinsdag 12 maart 2019

Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

 

Vanaf 19 maart kunnen vrouwen uit de gemeente Waadhoeke in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar weer meedoen aan het tweejaarlijks bevolkingsonderzoek borstkanker. De onderzoekswagen is tot 1 april te vinden in Berlicum. Daarna verhuizen we tot en met 5 april naar Menaldum, eind april naar Marssum, daarna naar Dronrijp, Franeker en we eindigen medio juli in Oosterbierum.

 

Door het bevolkingsonderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

 

Bevolkingsonderzoek

Alle vrouwen in de leeftijd van 50 t/m 75 jaar ontvangen eens per twee jaar een schriftelijke uitnodiging van Bevolkingsonderzoek Noord om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek. 
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide radiodiagnostische laboranten. Er wordt gebruik gemaakt van moderne apparatuur, waardoor de stralingsbelasting minimaal is. Deelnemers ontvangen binnen twee weken een schriftelijke uitslag.

Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

 

Veel voorkomende vorm van kanker

Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Eén op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Het bevolkingsonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Bij klachten wordt dan ook geadviseerd direct contact op te nemen met de huisarts.


Meer informatie

Weten wanneer we bij u in de buurt komen? Bekijk dan onze postcodezoeker. U kunt ook bellen met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Noord, telefoon 050 – 520 88 99, op werkdagen bereikbaar van 09:00 tot 17:00 uur.