Tekstgrootte
Kan lettergrootte niet verkleinen
Zet lettergrootte op groot
Sitemap
Bevolkingsonderzoek Noord Groningen, Friesland en Drenthe

Wel of niet meedoen

Waarom is het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker voor vrouwen van 30 tot en met 60 jaar?
Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen van 30 tot en met 60 jaar. Daarom wordt deze groep vrouwen voor het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.

In welke jaren krijg ik een uitnodiging?
In het jaar dat u 30, 35, 40, 45, 50, 55 en 60 wordt, ontvangt u rond uw verjaardag een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Vrouwen van 40 en 50 jaar, bij wie geen HPV is gevonden, ontvangen na tien jaar een volgende uitnodiging. De kans dat er binnen 10 jaar baarmoederhalskanker ontstaat is heel klein. Zo klein dat een uitstrijkje over 10 jaar voldoende bescherming geeft.

Is er wel HPV gevonden maar zijn er geen afwijkende cellen, dan wordt de vrouw vijf jaar later opnieuw uitgenodigd. Dit geldt ook voor vrouwen van 60 jaar waar HPV gevonden wordt. Zij krijgen op hun 65ste jaar nogmaals een uitnodiging.

Is het onderzoek gratis?
Ja, het bevolkingsonderzoek bij de huisartsenpraktijk is gratis. De overheid vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen.
Worden er afwijkende cellen in het uitstrijkje gevonden? Dan is het belangrijk om u verder te laten onderzoeken door de gynaecoloog. Het vervolgonderzoek bij de gynaecoloog is geen bevolkingsonderzoek meer. De kosten hiervan vallen onder uw zorgverzekering. Dit kan gevolgen hebben voor uw eigen risico. Bespreek dit met uw zorgverzekeraar als u hierover vragen heeft.

Hoe doe ik mee aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker?
Het bevolkingsonderzoek is sinds 2017 vernieuwd. Heeft u een uitnodigings- of herinneringsbrief gedateerd uit 2016 of daarvoor? Deze kunt u niet meer gebruiken. Sinds 1 december 2016 is het niet meer mogelijk om bij uw huisarts een uitstrijkje te laten maken met uw (oude) uitnodiging of herinnering voor het bevolkingsonderzoek. U kunt contact opnemen met de informatielijn van Bevolkingsonderzoek Noord (050 520 88 99) om een nieuwe uitnodiging te ontvangen voor het vernieuwde bevolkingsonderzoek.

Ik wil niet meedoen met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Wat moet ik doen?
Wilt u niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek? Dan kunt u zich eenmalig of definitief afmelden. U kunt u afmelden via Mijn Bevolkingsonderzoek. Om in te loggen heeft u uw DigiD nodig. U kunt ook bellen met de informatielijn of een e-mail sturen. Wij verwerken uw afmelding anoniem: uw naam wordt niet gebruikt.